Iriscopie
“Het staat te lezen in je ogen” wordt er wel eens gezegd. Maar is dat echt zo? Bij iriscopie wordt de iris van een paard zorgvuldig bekeken en geanalyseerd. Wil je weten welke mogelijkheden dit biedt? Lees dan snel verder!
Het paardenoog is – net als bij de mens – verbonden met de zenuwen in het lichaam. De iris bestaat uit bindweefsel met ongeveer 28.000 zenuw-uitgangen die allemaal verbonden zijn met de hersenen. De hersenen ontvangen voortdurende informatie over de organen en rekent deze informatie om in de iris markeringen. Wanneer er een verandering van zenuwprikkel is verandert er in het oog ook iets.
Met iriscopie kun je letterlijk in het paard ‘kijken’ en aangeven waar het probleem, die de oorzaak van fysieke en gedragsproblemen kan zijn, zich bevindt. Met iriscopie kan je niet alleen zien waar het probleem vandaan komt, maar ook waar vermoedelijk een probleem aan het ontstaan is als gevolg van oude verwondingen/trauma’s of vererfde zwakheden. De iris fungeert hierbij dus eigenlijk als spiegel van het hele lichaam.
Een iriscopist leest het oog uit als een landkaart waardoor je als het ware een blauwdruk krijgt van het lichaam van het paard.
Na het uitlezen van het oog (de iris) kan de iriscopist de eigenaren meer vertellen over hun paard. Bijvoorbeeld over:
- Karakter van het paard
- Spijsvertering
- Organen
- Spieren
- Stress
Na de sessie ontvangen de klanten – indien gewenst – een schriftelijk verslag en tevens advies hoe om te gaan met gesignaleerde problemen.
Benieuwd wat er in het oog van jouw paard te zien is?
Klik hierTrain je oog!
Je ziet hieronder twee irissen van verschillende paarden met een andere achtergrond, trainings- en medische historie.
Bekijk de iris van beide paarden eens goed. Welke verschillen kun je zien?
Wil je je verder verdiepen in iriscopie?
Speciaal voor iedere paardenliefhebber die meer wil weten over iriscopie en de inzet daarvan bij paarden hebben we nu een online cursus. In deze cursus leer je meer over het oog van het paard en de kenmerken die je erin kunt aflezen. Met diverse casussen uit de praktijk kun je zelf aan de slag om verschillende ogen met elkaar te vergelijken.