Opleiding tot paardeniriscopist

Ben jij ook gefascineerd door het paardenoog en wil je écht zelf aan de slag met iriscopie onderzoek? Dan is de opleiding tot paardeniriscopist echt iets voor jou! 

In de opleiding leer je hoe je zelf een iriscopie onderzoek kunt doen en welke markeringen er in het oog te zien zijn. Je leert hoe je je bevindingen op de juiste wijze kunt formuleren naar de eigenaar en welke adviezen of vervolgstappen je mee kunt geven. Aan het einde van de opleiding ben je paardeniriscopist.

Gedetailleerde inhoud
De opleiding bestaat uit 10 lesdagen waarin we telkens een ander gebied van het oog onder de loep nemen. We beginnen de opleiding met de basics voor het maken van een correcte foto, want zonder goed beeldmateriaal kunnen we geen betrouwbaar iriscopie onderzoek doen. Je leert waar een goede foto aan moet voldoen, hoe je deze maakt en waar je op kunt letten. We behandelen dit in theorie, maar gaan uiteraard ook veel in de praktijk aan de slag!

In de opleiding maken we gebruik van een ‘landkaart’ die je kunt gebruiken als leidraad bij je onderzoek. Deze kaart geeft weer welke gebieden van het oog iets zeggen over bepaalde lichaamsregio’s. Je leert hoe je de landkaart kunt lezen en hoe je hem kunt inzetten om je foto’s te beoordelen en te lezen.

Tijdens de lessen behandelen we het paard letterlijk van hoofd tot staart. In de eerste lessen gaan we aan de slag met de gebieden van het hoofd, de hals en de spijsvertering. Alle lessen zullen worden ondersteund met (waar mogelijk bewezen) praktijkvoorbeelden.

We gaan met elkaar kijken welke verbanden er zijn en welke kenmerken we terug kunnen vinden in de irissen van de paarden. Zo werken we steeds verder door tot we het hele paard besproken hebben. In iedere les staat er telkens een ander gedeelte van het paard centraal.

Een onderdeel dat ook zeer essentieel is voor een goed werkend paardenoog zijn de corpora nigra, ofwel de druifjes genoemd. In de opleiding zullen we dieper ingaan op de werking, de verschillende vormen en de aandoeningen die zich aan de druifjes kunnen voordoen. 

Tussen de lessen door krijg je huiswerkopdrachten zodat je de geleerde stof thuis goed leert toepassen. Je kunt dit doen door middel van foto’s die je zelf maakt, maar mocht dit een probleem zijn dan kunnen wij je ook van foto’s voorzien waarmee je kunt werken. Het wel of niet hebben van een eigen paard is dus ook geen vereiste.

Voorkennis
De kennis van de online cursus is nodig als basis voor de opleiding. Die cursus moet je gedaan hebben voordat je kunt starten met de opleiding. 

Cursusdag en -locatie
De lesdag is de zondag. De cursuslocatie is in het midden van het land; bij Zorgboerderij Lekker Buiten in Naarden. Hier hebben wij beschikking over een lesruimte. Voor de praktijkonderdelen mogen we gebruik maken van de aanwezige paarden en andere dieren. 

Het resultaat
We sluiten de tien lesdagen af met een examen. Dit bestaat uit een theorie-examen dat je thuis, online kunt maken en een praktijkexamen op locatie. Heb je het examen niet gehaald? Dan kun je het na 3 maanden herkansen in een privé afspraak. Na het behalen van het examen ontvang je het certificaat ‘Basis Paardeniriscopist’. Daarna kun je aan de slag om vlieguren te maken en heel veel verschillende paarden en ogen te bekijken. In een alumni programma kun je jezelf bijscholen en verder verdiepen.

Het mooie aan paardeniriscopie is dat je het als aanvulling kunt gebruiken op het werk met paarden dat je nu wellicht al doet. Zo kun je je eigen manier vinden om met iriscopie te werken! Een risico… je kijkt nooit meer hetzelfde naar een paardenoog!

CRKBO geregistreerd
De opleiding tot paardeniriscopist staat sinds oktober 2022 geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. De registratie geeft aan dat de opleiding voldoet aan de kwaliteitseisen die gelden voor opleidingen voor kort beroepsonderwijs. Dankzij de registratie is de opleiding tot paardeniriscopist vrijgesteld van BTW.

De lesdata voor leerjaar '24/'25 zijn bekend!

Praktische informatie

De opleiding voor paardeniriscopie bestaat uit 10 lesdagen. Alle lesdagen zijn van 9:30 tot 16:30 en worden gegeven in Naarden. Het volgen van de online cursus paardeniriscopie is een vereiste, omdat er in de cursus gebruik gemaakt zal worden van de stof die hierin wordt aangeboden. Om deel te nemen is geen specifieke vooropleiding of ervaring met paarden noodzakelijk. Iedereen met interesse in paarden en het paardenoog is van harte welkom! De opleiding wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen waarna je een certificaat krijgt. In verband met het feit dat er op dit moment nog niet een vergelijkbare opleiding is, is er geen mogelijkheid tot het verkrijgen van vrijstelling. De studiebelasting van de opleiding bedraagt in totaal 70 contacturen en (afhankelijk van camera ervaring) 80 uur zelfstudie op jaarbasis.

Het studiegeld voor de opleiding bedraagt € 1.795 wanneer deze in 1x wordt voldaan. Wil je liever in termijnen betalen? Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier. De eerstvolgende groep start in september 2024.