Corpora nigra

Wil jij ook weten hoe de corpora nigra van jouw paard eruit zien en wat de invloed van de vorm en de stand van de corpora nigra op het gedrag van jouw paard kan zijn?

Corpora nigra

Corpora nigra zijn de zwarte druifjes die aan de bovenkant, en soms ook aan de onderkant, van de iris zitten. Corpora nigra dienen als zonnescherm voor de pupil. Op basis van de vorm worden ze kortweg ook wel “druifjes” genoemd.

Corpora nigra zijn er in veel verschillende vormen. Elk paard heeft andere corpora nigra. Bij één paard kunnen de corpora nigra in het ene oog heel anders van vorm zijn in het andere oog. 

Regelmatig kom ik paarden tegen waarbij het gedrag of het gedragsprobleem te verklaren is door de vorm of stand van de corpora nigra. 

Als ik de iris fotografeer voor de iriscopie gebruik ik een techniek waarbij de corpora nigra ook goed in beeld komen. Door mijn kennis en ervaring kan ik je vertellen welke invloed de corpora nigra van jouw paard op zijn gedrag kunnen hebben. 

Wil je meer weten over de corpora nigra van jouw paard? Maak gerust een afspraak. Voor €75 (excl. reiskosten) kom ik langs en maak ik zelf foto’s van de corpora nigra bij jouw paard. De gemaakte foto’s zet ik direct op de computer zodat we samen kunnen kijken hoe de corpora nigra van jouw paard eruit zien en wat dat betekent voor jouw paard.

Let wel: Het fotograferen, bekijken en bespreken van de corpora nigra is geen iriscopie. Zie ik op de foto’s iets afwijkends wat verder onderzocht zou moeten worden door een dierenarts dan verwijs ik je door naar een oogarts.